Tilbage fra ferie – undgå stress!

Sommerferien er den længste pause, som vi har fra arbejdet i løbet af året. Vi sænker paraderne og vores system kører på lavere niveau. Derfor kan det være svært at komme op i gear efter ferien.

Jeg skriver denne artikel for at hjælpe dig med at komme godt i gang på din arbejdsplads og samtidig skabe nogle gode rutiner, du kan anvende resten af året. Afslutningsvis får du oplysninger til at genkende, at det ikke kun drejer sig om en efter-ferie-tristesse, men en tilstand du skal søge lidt hjælp til at håndtere.

Mine konkrete råd til dig efter ferien:

1. Se om du kan starte på en onsdag (eller gerne en torsdag).

Dette råd kan gælde generelt for din ferieplanlægning fremover. Det kan være et stort krav at stille til din hjerne pludselig at skulle op i tempo og konsekvensen kan være at den begynder at producere mere Cortisol (stresshormon) for at holde tempoet oppe. Du risikerer herved at miste dit ferieoverskud meget hurtigt.

2. Undgå møder

Sæt tid af i din arbejdskalender til en “blød” start den første dag evt. de første par dage og ryd kalenderen for møder. (hvis du er på ferie lige nu, kan du måske – der hvor du opholder dig – gå ind i din elektroniske kalender og tage hånd om dette råd, så du kommer forsigtigt igang efter ferien. Måske er det muligt at kontakte en kollega eller sekretær, så de kan optimere din kalender).

3. Skab dine åndehuller

Giv dig selv tid til at dele dine ferieoplevelser med dine kolleger de første dage. Når du og dine kolleger deler jeres oplevelser genkender din hjerne og din krop en fornemmelse og en tilstand som “holder” dig længere i glæden og energien. Ofte kan der komme inspiration fra mennesker omkring dig på arbejdspladsen, som skaber drømme om din næste ferie.

NB: Åndehuller er godt at øve sig i at bibeholde generelt på din arbejdsplads. De kan let glemmes og skubbes i baggrunden, men de kan også genskabes. De kan sættes i system i kalenderen. Eks: Hver dag tager jeg 10 min. hvor jeg går ned og taler med min bedste kollega, får lidt luft, trækker vejret ned i maven etc.

4. Bliv opdateret

Dette punkt har jeg valgt ikke at flette sammen i punkt 3, da det er to forskellige tilstande. Punkt 3 kan skabe gode fornemmelser og forlænge din gode energi efter ferien, hvor dette punkt skaber en sammenhæng i din opstart på et kognitivt plan (planlægning, skemalægning, prioritering etc.). Det er vigtigt at bruge den nødvendige tid på at blive opdateret, så du er informeret om vigtigte ting, der er sket, mens du holdt ferie.

5. Intet overarbejde

Prøv at holde dig fra overarbejde. Ja, det kan måske friste dig at begynde dagene med ekstra arbejde, nu hvor energien er der, men bagslaget kan komme i form af stigende produktion af Cortisol, jf. ovenfor.

6. Se på dit arbejde med nye øjne

Hvis du var stresset inden du gik på ferie, kan du måske udnytte chancen til at se på arbejdet nu med nye øjne. Er der noget, der kan eller bør gøres anerledes? Prøv at skabe dig et overblik og tag en snak med din chef eller en kollega for at drøfte dine ideer til at passe bedre på dig.

7. Stressreducerende vaner

Dette råd kan bruges hele året på din arbejdsplads og overskriften her er; “jeg øver mig”! Det er slet ikke sikkert, at det lykkes de første gange, men ordene “NEJ”, “HJÆLP” og “PYT”, er kerneord, når du skal øve dig i at sænke stressniveau og passe på dig selv.

Væn nænsomt kroppen til, at den nu skal præstere i et andet tempo igen. Den vil elske dig for det!

HOLD ØJE MED!

Er du i en tilstand, hvor du ikke føler, at din ferie har hjulpet dig til at komme ned i tempo (tankemyldder, smerter, søvnløshed etc), du føler dig umotiveret og træt og egentlig har et større behov for ferie nu end før din ferie, er det måske tiden, hvor du kan tage min stresstest eller kontakte mig for en udredende samtale.

Skriv til mig på “mfa@marinafrost.dk” og stil spørgsmål eller bestil en tid, der passer ind i din hverdag!