STRESS – STOP dit tankemylder nu!

STRESS – Du kan STOPPE dit tankemylder!! SE HER!

 

Tankemylder er nok det, der bliver talt og spurgt mest til i min klinik. Hvad enten du har stress, er udbrændt, lider af angst eller depression er tacklingen af de kaotiske tanker, der ræser rundt, det hyppigste spørgsmål, der dukker op.

Heldigvis er der mange ting du kan gøre for at slippe dit tankemylder.

Inden jeg guider dig igennem 5 konkrete trin til håndtering af dit tankemylder, får du et kort indblik i, hvordan vi ofte forholder os til tankemylder.

Det dømmende sind

Vi er ikke neutrale, når vi forholder os til vores tanker, følelser og kropslige fornemmelser. Vi er blevet vant til at forholde os kritisk, velovervejet og rationelt til stort set alt i vores liv og det smitter af på den måde vi forholder os til os selv. Alene skole- og studietid er fyldt med bedøm-melse og vurderinger. Når en tanke dukker op kan vi eksempelvis forholde os til den på en frygtsom måde, hvorfra der nu opstår bekymring og måske derefter hjertebanken.

Summen af ovennævnte er derfor ikke kun som udgangspunkt, at nattesøvnen forstyrres, men også kropslige spændinger og produktion af stresshormon kan være konsekvensen af tanker, der ræser rundt.

Når du gennemgår de 5 konkrete trin nedenfor, er det vigtigt at du læser dem og derefter handler udfra en vigtig overskrift ”JEG ØVER MIG”.  Vi er tit utålmodige og vil have to streger under  inden for kort tid, specielt når det handler om os selv og det medfører på ny en bedømmelse og vurdering. En venlig tilgang og førnævnte overskrift vil have mærkbar betydning for virkningen af de følgende trin.

  1. SKRIV NED

    Det mest effektive trin har jeg af gode grunde sat som det første,  da du vil blive overrasket over, hvor stor indflydelse det har.

Du skal skrive dine tanker ned i hele sætninger over nogle dage eller en uge og derefter gå tilbage for at læse dem.  Gentagelserne og mønstret i dine tanker vil vise sig utrolig kedeligt. Vi bilder os selv ind det er stort, men gentagelserne og det fastlåste viser sig anerledes.

 

  1. GØR TING FÆRDIGT ELLER BRUG TO-DO-LISTEN!

    Din hjerne er kodet til at gøre ting færdige. Det har du med dig i dine gener. Optimalt vil du derfor gerne rydde helt op på dit skrivebord og møde dagen efter til nye opgaver. Ofte er dette ikke muligt.

    Udnyt to-do-listen fuldt ud. Du skal skrive de ting ned du ikke har nået og gerne udførligt, så du kan slippe det helt til dagen efter. Dette vil have indvirkning på både fritid og nattesøvn.

     

  2. BRUG BLOKKEN OG BLYANTEN!

    Det er ikke kun arbejdsopgaver, der kan fylde vores hoved. Vi kan være kede af noget, vrede, skuffede eller føle os magtesløse grundet oplevelser fra dagen, der er gået.

    Udstyr dit natbord med en blok og en blyant. Inden du lægger dig ned for at sove kan du skrive ned, hvad du er ked af eller vred over evt. kort om episoden eller personen og LÆG DET FRA DIG! Skulle du vågne op om natten og en løsning pludselig dukker op, så brug blokken – skriv ned eks. ”ring til….” og slut.

     

  3. FLYT FOKUS

    Vi tror, at alle tanker fylder samtidig og de kan føles som 1000 tanker på én gang. Faktum er, at din hjerne kun kan tænke én tanke ad gangen.

    Tag styring på dine tanker og beslut, at du vil bestemme. Hver gang en tanke opstår, flytter du roligt dit fokus til dit åndedræt. Træk vejret ind gennem næsen og pust ud gennem munden. Tæl ”1”, når du trækker vejret ind og ånd ud, derefter ”2” og du ånder ind på ny.

     

  4. BØGER OG BLADE

    Jeg hører ofte, at det kan være svært at koncentrere sig om at læse bøger., når man lider af tankemylder. Ovenfor nævnte jeg hjernens evne til kun at tænke én tanke ad gangen og her er det, at øvelse er specielt vigtig.

    Find bøger, som kunne have interesse for dig (helst ikke uhyggelige bøger eller krimier). Når du vågner om natten, er det vigtigt ikke at give katastrofetankerne plads, såsom ”nu er der tre timer til jeg skal op og så…..”. Grib din bog eller dit blad og læs stille og roligt hver sætning med bevidst fokus. Du VED, at det kan være svært for dig – derfor bevidst fokus. Samme metode kan bruges om dagen eller aftenen.

     

    Afslutningsvis er det vigtigt du vurderer, hvor opspændt du reelt er, d.v.s. lider du af hovedpine, smerter, angst eller andet. Du kan i så fald vælge at tage min stress- eller depressionstest på marinafrost.dk og/eller kontakte mig på tlf. 21 69 85 93.