Stress – Følelsesmæssig stress – de 6 trin der kan regulere dig!

Vi rammes alle af følelsesmæssig stress enten i forbindelse med en vanskelig situation eller en svær periode i vores liv.

Du oplever det sikkert som meget ubehageligt. Eksempelvis kan en blanding af tristhed, irritation og humørsvingninger blandes op med en stor frustration over, hvorfor du har det sådan eller hvorfor det dog ikke går over?

Såfremt vi ikke lærer at regulere følelsesmæssig stress, kan det udvikle sig til lidelser, så som angstanfald, depression eller misbrug.

Jeg vil give dig seks trin, du kan øve dig i, da de giver dig en større forståelse for dig selv, og er vejen tilbage til balance i dit liv.

  1. Du skal starte med at opdage/iagttage følelsen. Hvad er det for en følelse? Hvor sidder den i kroppen? Eksempelvis kan du være uretfærdigt behandlet af din kollega/chef og du kan mærke, du har det underligt efter mødet med ham/hende. Sig følelsen højt i dig selv; Jeg føler mig uretfærdigt behandlet og er vred. Du mærker det i maven, at den trækker sig sammen, og måske er der andre signaler fra kroppen, der dukker op. Sig det højt til dig eller sig det til en ven, – du udsætter dig for følelsen, når du benævner den og kan derved begynde at bearbejde den.
  2. Tillad og accepter følelsen. Du kan have svært at acceptere, at du er trist eller andet, men det er vigtigt, da du ellers kan gå hen og blive bange for følelsen og bekymringer kan dukke op i dig, om det går over eller ej.
  3. Trøst dig selv. Hvis du eksempelvis bliver trist, så find noget, du kan li at lave, som beroliger dig. Tal med en ven, læs din ynglingsbog/blad, gå en tur eller andet. Du ved bedst selv, hvad der gør dig godt nu og her. Er der ikke mulighed for det, hvis du er på arbejde, så træk dig tilbage (gå udenfor eller gå på toilettet og øv dig i at få din vejrtrækning ned i maven nogle gange. Vejrtrækningen er det absolut vigtigste redskab til at hjælpe kroppen tilbage i balance.
  4. Find årsagen. I din videre følelsesregulering er det vigtigt du kigger på årsagen til, at du kom ud af balance. Hvad skete der i morges, for ti min. siden eller lige nu, som gjorde mig trist, vred, flov eller andet. Hvad blev der sagt/gjort af en kollega, ven, chef eller andre, der ikke var i orden med dig?
  5. Engager dig i følelsen. Når du anerkender dine følelser, engagerer du dig i dit liv. Det er først når du opdager og anerkender, at du kan handle på det. Ikke at dømme dig selv og tale ned til dig selv, men anerkende og handle i form af en foretrukken beskæftigelse, tale med en ven eller henvende sig til personen, der har gjort dig vred for at få givet udtryk for dit synspunkt.
  6. Ros dig selv. Sætninger som “jeg gør det godt nok”, “jeg klarede det”,  “det er en hård periode jeg gennemgår lige nu og jeg tackler det” er vigtige indre dialoger. Kroppen HØRER alt, hvad du siger til den og du vil blive bedre og bedre til at stole på dig selv.

Forskning viser, at for hver gang du anerkender dine følelser og tillader dem at være der, bliver det lettere og mindre psykisk belastende at mærke efter.

Virker ovenstående uoverskueligt for dig, kan jeg hjælpe dig! Kontakt mig på tlf. 21 69 85 93 eller på mfa@marinafrost.dk.