Opvækst med alkohol i familien: Nådesløs selvkritik – Stress i relationer

DR1 – FORBANDEDE FULDE FORÆLDRE!

Så du det første afsnit af ovennævnte dokumentar, og kan genkende situationer, du selv har stået i som barn eller ung, kan du finde ud af mere de følgende dage på min blog:

Hvis du vokset op i en familie, hvor dine forældre – den ene eller begge – var misbruger, tænker du i en travl hverdag måske enten ikke over, at de faktisk var alkoholikere eller at det kunne være forklaringen på mange af de udfordringer du står med i forhold til dig selv og andre som voksen.

Der findes nogle tydelige fællestræk for voksne børn af alkoholikere, der medfører følelsesmæssige lidelser og disse ændrer sig ikke med årene, medmindre du bevidst gør noget ved dem.

Nådesløs selvkritik er et af dem.

Ofte dømmer du ikke andre nær så hårdt, som du dømmer dig selv og du ser dine handlinger som enten gode eller dårlige. Det medfører et stort ansvar og tankemylder, tristhed og energiforladthed vil være en del af dit voksne liv. Årsagen findes i din opvækst, hvor det aldrig lykkedes dig at blive “god nok”. Ligegyldigt hvor meget du anstrengte dig, holdt dine forældre ikke op med at drikke og dit negative selvbillede blev opretholdt, selvom der gennem årene var tydelige tegn på det modsatte.

Et andet er; problemer med nære forhold.

Følelsen af utryghed, af at have svært ved at føle tillid samt frygten for at blive såret sidder dybt i dig, som voksent barn af alkoholikere. Du vil rigtig gerne have et sundt og nært forhold men det er ekstremt vanskeligt for dig, fordi du aldrig har oplevet et. Dine forældre, som er din tidligste erfaring på nære relationer, havde jo ikke et sundt forhold. Når man ikke ved, hvad det vil sige at have et sammenhængende, sundt og nært forhold til et andet menneske, bliver det meget smertefuldt at bygge det op.

Ovennævnte træk er to ud af mange andre følelsesmæssige udfordringer du kan stå med, hvis du er vokset op i en familie med misbrug. Dine mønstre og handlinger kan ændres og hvis du giver dig selv tid til at tænke, vil du måske nå frem til at livet kan blive nemmere for dig, hvis du søger hjælp. For at komme til kræfter må man være givende overfor sig selv, hvilket sandsynligvis også er noget du skal lære.

Hvis du har brug for yderligere information, så kontakt mig på tlf. 21 69 85 93 eller mfa@marinafrost.dk