HVOR BLEV KROPPEN AF? STRESS OG PRÆSTATION

Dine kerneoverbevisninger og dine forventninger er begge væsentlige årsager til din præstationsangst (jf. tidligere afsnit). Dine FØLELSER og dine FYSISKE REAKTIONER er tillige med til at bygge den stress op, der gør, at du undgår at skulle præstere.

Dine overbevisninger og dine forventninger påvirker ALTID dine følelser og dermed dine kropssymptomer. Har du en tro på, at det her går galt og kigger rundt for at understøtte denne overbevisning, vil dine følelser signalere håbløshed, magtesløshed og måske angst. Kroppen reagerer med spænding – muskler trækker sig sammen, vejrtrækning ændres, rystende hænder, hjertet banker hurtigere, hvilket kan indfinde sig på een gang eller skiftevis efter hinanden.

Når du fra tidligt i dit liv, har manglet kontakten med din krop, er du heller ikke i stand til at finde ud hvilke følelser, der er på spil for dig i disse situationer. Det bliver derved også svært at mærke dine grænser, – hvad der er godt for dig, og hvad du ikke vil være med til. Kender du ikke dine grænser, påvirker det dit selvværd, og den onde cirkel er i gang.

ØVELSE: Prøv at starte med at lære din krop og din kropssymptomer at kende. Bemærk hvordan kroppen har det, når du slapper helt af. Hvad bemærker du? Hvordan skal det være omkring dig, for at du kan slappe helt af? Hvad gør det ved dit humør, når du er i denne tilstand. Dette er altsammen første skridt til at lære dig selv bedre at kende! Følg med i næste uge, hvor du vil finde oplysninger om, hvad din adfærd har af betydning for din præstationsangst!