Din aller bedste ferie – stress helt ned og kom GODT tilbage på arbejdspladsen!

Sommerferien nærmer sig for mange, og måske er din egen ferie allerede i gang.

Vi skulle gerne kunne nyde sommerferien sammen med vores venner og familie, men nogle mennesker stresser videre på ferien.

Kan du genkende det?

Jeg vil i min artikel for juni måned give dig forklaringer på det fortsatte ”høje” gear samt give dig redskaber til at komme ned i tempo og tage kontrollen tilbage i forhold til din sundhed og dit helbred.

Det skal i den forbindelse understreges, at hvis du stadig ikke føler at din indre uro og dit tankemylder bliver bedre – på trods af mine redskaber –, anbefaler jeg, at du kontakter mig med henblik på en tid!

Et for højt tempo i hverdagen – betydning og konsekvenser!

Når man ”løber livet”, som jeg nogle gange kalder det, har det en stor indvirkning på hele organismen. Med at ”løbe livet” mener jeg, at kroppen bliver brugt som et ”transportmiddel”, der bringer dig fra A til B uden opmærksomhed på dit indre følelsesliv, dine egne behov/lyster og den nødvendige og tætte kontakt med dine nærmeste.

Udtalelse fra en af mine klienter:

Jeg kan ikke forstå, at jeg bare har lyst til at sidde og stirre ind i en væg!! Hvad tænker du? (…henvendt til mig).

(Klienten fortsætter) ” Ja, jeg arbejder godt nok 60 timer om ugen pt, men stadig!!”

Flere ubehagelige kropssymptomer vil begynde at indfinde sig, idet der bl.a. produceres mere stresshormon, Cortisol, som indvirker på alle organerne i kroppen, og oftest er de første tegn manglende evne til at finde ro i kroppen samt tankemylder.

Kroppen kan faktisk vænne sig til at være i ”præstations-modus”, og når den længe ventede ferie endelig begynder, kan kroppen og hjernen bibeholde den langvarige tilstand af at være i for højt gear.

Jo mere stresset du har været, jo mere fredelig ferie har du brug for. Jeg vil i det kommende afsnit, fortælle dig, hvordan du får dig selv helt ned i tempo – og dermed få en bedre ferie.

Hvordan slapper du HELT af?

  • Du skal væk fra hjemmet. Ferien skal bruges til at slappe af og komme væk fra hverdagen! Dine sanser skal bruges, nye indtryk, og oplevelser er særdeles vigtige, især for din hjerne.
  • Jeg anbefaler helst 3 uger sammenhængende ferie. Det tager som sagt tid for kroppen at ”opdage” ændringer.
  • Morgenbordet kan ”sige” det hele! Hvis du sidder ved morgenbordet sammen med venner og/eller familie til over middag eller længere, er du godt i mål!
  • Gå-ture nedsætter stresshormoner markant. I dag ved man, at kontakten med naturen har stor indvirkning på stress og depression. Så ud og gå, kig og duft undervejs.
  • Lyt til musik og styrk din hjerne. Beroligende musik, glad musik, dansemusik er alt sammen noget, der kan findes på nettet. Find din yndlingsmusik og byd gerne op til dans.
  • Læs bøger og fjern fokus fra pligter og ansvar. Brug din fantasi og lev dig ind i historierne. I slutningen af min artikel giver jeg dig forskellige forslag til ferielæsning.
  • Socialt samvær, f.eks. gå-ture med familie/venner, spille spil, grille, fælles udflugter e.a. er med til at styrke den tætte sociale kontakt, der måske har manglet i din travle hverdag.
  • Mobil, tv, computer m.v. Jeg råder ofte til regler i familien hvad elektronik angår på ferien. Snak sammen om, hvad der er rimeligt og samstem. Alle har bedst af, at der skæres ned, specielt på mobiltelefon, mails, sms, sociale medier, spil m.v.
  • ”Vi når det, vi når”! Det kan være et vigtigt mantra for dig at begynde din ferie med og fortsat øve. Mange stresser hele vejen til feriemålet og forsætter ved ankomsten med at stresse, hvilket påvirker det faktum, at NU er ferien faktisk startet.
  • Er du nysgerrig på nye tiltag for dit helbred og din generelle sundhed, kan jeg kun anbefale meditation, yoga, og mindfulness som supplement til din ferie. Du er velkommen til at sende mig en mail, hvis du har brug for vejledning om at komme i gang.

Tilbage på arbejde

Det er ikke sjældent, jeg hører klienter tale om irritation, ked-af-det-hed, knude i maven mv. når ferien er ved at være slut. Som tidligere nævnt i min artikel er det vigtigt du er opmærksom på, om du har brug for terapi til at finde ro eller den rette vej for dig, så mønstre ikke gentager sig.

En af de måder du kan lette det at komme tilbage på arbejde er ved f.eks. , at give dig selv en til to dage hjemme, inden du skal i gang. Brug tiden på at forberede dig, ordne de praktiske ting i roligt tempo og vær ajour på hjemmefronten!

Jeg anbefaler, at du lader være med at arbejde over den første uge. Giv din krop mulighed for at vænne sig til en ny situation og husk ferien blev brugt til at lade op, hvilket er en energi, der lynhurtigt kan opbruges.

Alle mails skal ikke besvares første dag. Brug noget tid på at snakke med kollegaer om ferien, ”nyd” kaffen og vis gerne billeder af, hvor du har været. Dine mails løber ingen steder!!

Måske kunne du overveje at føre nogen af dine ferievaner ind i hverdagen. Flere ting kan gøres i frokosten eller om aftenen, så som dine gå-ture, læsning af bøger, meditation, badning i havet m.v.

Ferielæsning

Afslutningsvis vil jeg igen i år give dig mine bedste anbefalinger med til ferielæsning;

  • ”Se mor, jeg danser” af Puk Elgård

En selvbiografisk fortælling af et kendt ansigt fra fjernsynet, Puk Elgård, der beskriver hendes families smertefulde sorg, og hvordan hun selvstændigt skabte et liv med positivitet og energi.

  • ”Kun når det regner” af Marie Brixtofte

Endnu en selvbiografisk fortælling af den afdøde politiker Peter Brixtoftes datter, Marie Brixtofte. For Peter Brixtofte var hans misbrug af alkohol også et kæmpe tabu, og det var derfor ikke et emne, der blev snakket om med hans datter, Marie. Hun forsøgte at få faderen til at indse sit problem, men kunne ikke sætte en stopper for det.

  • ”The choice” af Edith Eger (bogen findes udelukkende på engelsk)

Edith Eger was sent to Auschwitz with her parents during World War II. Her parents were killed, and Edith was used as entertainment for Dr. Mengelé for the rest of the war. In “The Choice” she tells her story and how she went back many years later in order to work on forgiving herself and furthermore, Dr. Mengelé.

  • “Nuets kraft” af Eckhart Tolle

Køber du denne bog, har du en bog for livet. Den beskriver, hvorfor det er så vigtigt at være tilstede i nuet, samt hvordan du gør. Den bør læses i små bidder men kan også læses ud i et. Jeg er endnu ikke stødt på en bog, der indeholder så detaljerede beskrivelser og øvelser som ”Nuets kraft”. Jeg har den altid liggende på mit natbord.

  • ”Papmaché-reglen” af Hella Joof

Hvis du endnu ikke har fået læst denne bog, er det med at komme i gang. Den handler om, hvordan livet er og hvilke regler, der gælder. Den handler om, hvad man skal gøre for at blive glad og lykkelig og hvad man ikke skal gøre. Bogen er hylende morsom men også tankevækkende.

Har du spørgsmål til ovennævnte artikel, er du velkommen til at kontakte mig på mfa@marinafrost.dk  eller tlf. nr. 21 69 85 93. Du kan også dele artiklen med en du kender eller finde mig på www.marinafrost.dk, Linkedin, og Facebook under ”Psykoterapeut MPF Marina Frost Andersen”.