Stress – To-do-lister og nytårsforsæt
Stress – To-do-lister og nytårsforsæt
Nytårsaften er fejret og januar 2018 er godt igang.
Mange har benyttet lejligheden til at lave nytårsforsætter og sætte mål for det nye år. Man kan sige, at det er højsæson for drømmen om at skabe forandringer. Intentionerne fejler ikke noget, – pejlemærker og sigtepunkter vendes, italesættes og skrives måske endda ned – hvert øjeblik virker som et nyt øjeblik.
Hvad går mon galt?
Prøv at give dig selv en mulighed – i fred og ro – for at kigge tilbage på det foregående år. Det år, du lige er gået ud af. Du kan udvide øvelsen ved at kigge tilbage på de foregående år og se, om der tegner sig det samme mønster som i 2017? Skriv ned, hvad det er, der gentager sig, – hvad der ikke har ændret sig, selvom du længe har haft et ønske om det.
I min klinik tegner der sig tit et gennemgående tema, der både er forbundet med opvæksten men samtidig også er en udbredt kultur fra årtier siden. Ikke dermed sagt, at det ikke findes mere, for det gør det, men bevidstheden om det er voksende;
”Det gør ikke noget, man sætter sig selv i sidste række”!
Denne sætning har mange aspekter i sig og kan nemt misforstås. Vil det sige du ikke længere skal hjælpe andre, lade gamle mennesker sidde ned i bussen, give gaver fordi du bare har lyst, hjælpe en god ven med at flytte e.a? Svaret er, at du naturligvis skal fortsætte med at behandle andre mennesker godt og ordentligt, men at vigtigheden omkring aftaler med dig selv og det at holde dem, skal øves i højere grad.
Dette kan være en øvelse, der er op-ad-bakke for dig. Ikke kun kulturen og læresætningerne fra dine forældre og andre, men også en eventuel opvækst, hvor der ikke var ”plads” til lige præcis dine følelser, behov og drømme kan spænde ben som voksen, når du skal til at give dig selv større betydning.
(I forhold til din opvækst og nærmere uddybelse af, hvorfor du ofte kan havne i sidste række, vil jeg anbefale dig at gå ind på min blog på www.marinafrost.dk og læse min artikel ”Smertefulde følelser i dine relationer” af 1. marts 2017 om udviklingen af ”det falske selv”.)
En klient fortæller
Når jeg laver mine to-do-lister for en uge er det fint nok for mig, for så har jeg overblik og ved hvad jeg skal. Jeg prioriterer endda i planlægningen og starter med det vigtigste. Ugen går i gang og jeg krydser af på listen og mærker en lettende fornemmelse.
Jeg forstår ikke, hvorfor jeg så stadig er fuldstændig udmattet, når weekenden endelig indfinder sig? Kigger jeg tilbage på sidste år kan jeg se, at jeg har lange perioder med stress og manglende livsglæde!
Min erfaring i klinikken er oftest, at der ikke foreligger en ”MIG-liste”!
Lidt om to-do-lister
Kender du det her?
Du har lavet en to-do-liste. Den er blevet lang, og du går i gang med de første punkter på listen. Du streger ud og pludselig rammer ”livet” og du får en akut opgave. Du bliver frustreret og fokuserer på det, du ikke har nået. Din irritation vokser. Du prøver at multi-taske, tage arbejde med hjem og opgaverne nager dig, – også når du er sammen med venner og familie.
Problemet med to-do-lister er ofte, at de aldrig hører helt op, men fortsætter i det uendelige!
Prøv et øjeblik at forestille dig en bager i gamle dage. Han stod tidligt op, bagte sine brød, og så var han færdig og kunne gå hjem og hvile sig.
Nutiden giver dig et væld af input med ting du skal/kan gøre; e-mails skal besvares, firmamøder, der ender med en aftale om opfølgning, sms’er, der skal besvares (ofte tillige i løbet af møderne), telefonopkald, bøger du bør læse o.s.v. De sociale medier, såsom Facebook, Instagram, Twitter, LinkedIn etc. bidrager yderligere til, at du føler, du ikke helt er ”færdig”, men skal lige…..!
Hvad gør du, når to-do-listen er løbet fra dig?
DIG selv– i første række
Hvis du kan genkende beskrivelserne af to-do-listerne ovenfor, er det måske på tide at ændre dine mønstre til noget, der virker bedre for dig.
Det nye og tillige modige skridt i 2018 kan være at sætte dig selv i første række!
I stedet for to-do-lister vil jeg foreslå at du sætter små, specifikke tidsrammer til at klare dine opgaver og kommer i gang med at prioritere dig selv på en anden måde end de foregående år.
Måske tænker du, at det gør du allerede eller det kan da ikke lade sig gøre, men alle ændringer starter med øvelse og fra nu af øver du dig i at trække dig selv frem i rækkerne!
Jeg har udarbejdet en ”øvelses-liste” til dig, så du kan komme i gang med at skabe positive ændringer i forhold til undgåelse/bearbejdning af stress i det nye år:
- Sæt dit ur lidt før om morgenen og start din dag evt. i sengen med en stille meditation (Jeg bruger selv apps som f.eks. ”Ind i Mindfullness” og ”Calm”, der er en hel verden af musik, meditation, naturlyde, historier o.s.v.)
- Skab dig en ”oase” hver dag på minimum 15 min. (Luk alle distraktioner ude, sæt din telefon på lydløs, luk unødige vinduer på din computer og tag evt et headset på. Træk vejret ned i maven med guided meditation, stille meditationsmusik e.a.
- Prioriter stilhed flere gange om dagen. Sluk for tv, radio, computer o.a. når du er derhjemme. Lad tankerne vandre og følelserne komme til udtryk. Følelser er energi i kroppen, og energi skal aflades. Det gøres ved at lytte til dine følelser, mærke dine behov og finde ud af, hvad du har brug for.
- Leg, dans og lyt til musik gerne hver dag. Leg med dine børn, spil brætspil med din venner, dans i stuen til god musik, hør beroligende musik i stedet for at lade fjernsynet køre, – du bliver aldrig for gammel til at lege!
- Vælg din hobby eller sport og hold det. Yoga, meditation, vinter-badning, at tegne/male, finere kogekunst, sprogundervisning– listen er uendelig med ting, du selv kan vælge.
- Brug NATUREN
Man ved i dag, at en af de bedste redskaber mod stress er NATUREN. Du kan vælge at gå lange ture, sidde på en bænk og lytte til havet eller fuglene, meditere, lege med børn eller hunden på en græsplæne, plukke blomster, cykle eller hvad der nu passer til dig. Jeg oplever ofte i min klinik, at meget stressede klienter ved opstart ikke har brugt naturen tilsvarende i årevis.
- Ryd op i dit hoved og skriv. Du kan have en notesbog liggende på dit natbord og skrive dine tanker, følelser, ønsker og andet ned i slutningen af dagen eller hvis du vågner om natten med tankemylder. Hjælper det dig ikke nok, så giv dig selv en periode med terapi og få lettet det, der måske har plaget dig i årevis.
- Moodboards giver energi og holder dit fokus. At lave et moodboard er at give dig selv lov til at lege – til at være kreativ. Det behøver ikke se pænt ud og det behøver ikke at sige andre noget. Det vigtige er, at det siger dig noget. Det kan bestå af fotos, aviser, blade e.a., som du klipper ud af og sætter op på et stort stykke pap eller papir. Det kan vise dine mål omkring privatliv, job, bolig sundhed e.a. Meningen er, at det skal være en visuel reminder og energiskaber for dig ?
Virker ”Øvelses-listen” helt uoverskuelig, vil jeg foreslå dig at overveje, om du har brug for mere støtte til at prioritere dig selv højere. Du er altid velkommen til at kontakte mig på www.marinafrost.dk eller tlf. 21 69 85 93 og høre, hvordan jeg kan hjælpe dig med, at det nye år bliver anderledes for dig.