Hvad tænker andre om dig?

Går du også rundt og bekymrer dig om det?

Du er ikke ALENE….og du er helt normal!

De fleste af os bruger faktisk rigtig meget tid på at bekymre os om, hvad andre mennesker tænker om os.

Hvis du selv mener, at det har taget overhånd og du føler dig frygtsom sammen med andre eller nærmest som en robot i forhold til at gøre, hvad dine omgivelser kunne forvente af dig, i så fald er min artikel i denne måned relevant for dig.

SOCIALE DYR

Vi mennesker er sociale dyr. Andre mennesker er lige så essentielle for os som mad og drikke.

I tidernes morgen, da vi boede i huler og jagtede dyr, havde vi ikke overlevet, hvis vi ikke havde været flere til at passe på hinanden. At komme væk fra flokken var den sikre død, særligt for babyen eller det mindre barn.

En baby skal have modermælk fra fødslen for at overleve, men vi ved også i dag, at babyen heller ikke overlever uden tilknytningen til en nær voksen. Det er udelukkende muligt for hjernen og nervesystemet at udvikle sig i samspillet mellem det lille barn og dets forældre.

Overordnet er vores hjerne skabt i tre dele; fornuftshjernen, følelseshjernen og den ældste del, reptilhjernen. Reptilhjernen, som vi har tilfælles med dyrene, ”tænker” kun på, at vi skal overleve; Når vi er sultne, skal vi have mad, når vi fryser, skal vi tage varmt tøj, og på et bevidst eller ubevidst plan vil vi evigt være optaget af, hvor langt vi er fra flokken!

Du og jeg vil derfor altid være opmærksomme på, hvad andre tænker om os, og det vil ikke være muligt at slippe de tanker helt.

Der kan opstå et dilemma, idet du jo søger efter at føle dig tryg og som en del af flokken samtidig med, at du ønsker at bevare din integritet og grænsesætning.

En følelsesmæssig ”værktøjskasse” fra barn til voksen

De tidlige og yderst stærke følelsesmæssige bånd (tilknytningen), som barnet knytter til de voksne, påvirker personlighedens udvikling hos barnet.

Det er ikke udelukkende den instinktive søgen efter at være en del af flokken, jf. ovenfor, der er årsagen til opmærksomheden på, hvad andre tænker, men også, hvorvidt barnet er blevet mødt i dets unikke personlighed af forældrene, og at følelser, behov, handlinger etc. er imødekommet med rummelighed.

Kærligheden eller den svigtede kærlighed fra de personer, der findes i barnets nærhed, former i vidt omfang, hvordan barnet vil forholde sig til sig selv og andre, om barnet bliver trygt og selvstændigt og tør gå ind i nære relationer eller om der tværtimod opleves en fundamental utryghed og deraf konstant søgen efter andre menneskers anerkendelse. Den følelsesmæssige ”værktøjskasse” fra opvæksten, som barnet senere kommer til at gøre brug af, vil definere alle dets relationer i tilværelsen.

”SPÆNDETRØJE” OG ”ANTENNER”

Hvis dine tanker og tilstedeværelse i livet bliver overdrevet optaget af, hvad andre mennesker tænker og synes om dig (som ”antenner”, der hele tiden skal opfange signaler), vil det uundgåeligt have konsekvenser for din sundhed.

Når din tid kontant bruges på at regne ud, hvad andre vil have af dig og du samtidig prøver at leve op til det på alle mulige måder, – er det ikke muligt for dine medmennesker at mærke DIG. Din ”kerne” holdes fast i en form for ”spændetrøje”, hvor følelser, impulsivitet, kreativitet mv. ikke kan komme ud, og din krop vil begynde at signalere, at noget er helt galt.

Følelser er energi, der skal ud af din krop på den rigtige måde, og bliver energien i din krop (du oversamarbejder/pleaser), rammes dit selvværd og kropslige symptomer så som tankemylder, hovedpine, mave- /rygproblemer, søvnløshed, angst etc. begynder at melde sig.

Jeg oplever igen og igen i min klinik, at de tanker, der fylder allermest hos stressramte, er tankerne om, hvad andre nu tænker og mener om, at de har fået stress og ikke kan gå på arbejde. Da kroppen reagerer på alle tanker (og ikke kun på virkelighed) skaber bekymringerne yderligere stress, da kroppen producerer mere og mere Cortisol (stresshormon).

Hvad gør du?

Jeg vil give dig nogle gode råd til, hvordan du kan øve dig i at slippe bekymringstankerne om, hvad andre tænker om dig;

Kend dit eget værdisæt

Jeg anbefaler altid at starte med at lære dine egne personlige værdier at kende og evt. skrive dem ned. Hvordan vil du gerne være som person? Kender du til dine egne værdisæt, behøver du ikke navigere efter andres.

Øv dig i at vende blikket indad

Sørg for hver dag at have et øjeblik – helt for dig selv – hvor du vender opmærksomheden indad og lytter til dine følelser, fornemmelser, og måske konkrete beskeder for din indre stemme. Målet er at komme ned i kroppen og mærke, hvad den fortæller dig om, hvad der sker i dit liv lige nu.

Kroppen, kroppen, kroppen

Din kloge krop giver dig altid svarerne, og det er endda uden hensyn til, hvad andre mener eller synes om dem. Det er helt og aldeles irrelevant for kroppen, hvad andre mener. Jeg råder altid til at starte med vejrtrækningsøvelser, da dyb vejrtrækning er lig med tryghed og afslapning mens overfladisk er lig med, at noget er på spil. Mindfulness og meditation er tillige gode hjælpere, når du vil i kontakt med din indre stemme.

Du kan ikke please alle

Uanset hvor meget du prøver at please og tilfredsstille andre, vil det aldrig lykkes at få alle til at kunne li dig. Om du så smiler hele tiden, skjuler din irritation, hopper og springer, vil der altid være nogen, der kan li dig, og andre der ikke kan. Det trækker tillige enormt på din energikonto at forsøge, og i virkeligheden betyder det ikke så meget, så længe du selv er tilfreds og kan stå inde for de ting, du gør og siger.

Kontrol

Prøv at forestille dig et øjeblik, hvad du reelt prøver at opnå? Kontrol med andre menneskers tanker. Det er slet ikke muligt og alle har deres egen baggrund, erfaringer, og oplevelser, som deres holdninger er påvirket af – også dem de har til dig. Øv dig i at slippe kontrollen og brug i stedet dine ressourcer på at være den person du allerbedst selv kan lide.

Hvem er bedst for dig?

Det er skrevet og sagt mange gange tidligere, men derfor bliver det ikke mindre rigtigt, at vi skal holde fokus på dem, der nærer os. Nogle mennesker vil give dig energi og andre vil dræne dig. Det er helt naturligt, at de mennesker, der er gode for dig, samtidig gør det lettere for dig at stå ved dig selv.

Din indre dialog

Tanker præger i høj grad din måde at se verden på og tillige, hvordan din krop skal ha det. Tag et grundigt kig på, hvordan din indre dialog lyder? Hvad siger du til dig selv, når du har talt med et andet menneske, været til en fest, deltaget i et møde, begået fejl osv. Din måde at tale til dig selv på former din tilstedeværelse i livet. Selvkærlighed og accept er nøgleord.

Du gør ved andre, hvad du ikke selv ønsker

”De synes nok jeg er kedelig, når jeg aldrig rejser”, ”De synes nok jeg er dum, fordi jeg ikke ved hvor Karlslunde ligger”. Du tilskriver andre mennesker negative egenskaber og kommer til at gøre dem meget fordømmende. Øv dig i at se dine omgivelser som mere nuancerede mennesker.

 

Oplever du, at dit liv begrænses mere og mere, og du isolerer dig og siger nej tak til sociale sammenkomster og/eller lider flere dage både før og efter samvær med andre mennesker, vil jeg anbefale dig at kontakte mig.

Det kan også være du bare er nysgerrig på at finde ud af dine værdisæt, få dig selv tilbage til/finde dit oprindelige og sunde jeg, eller slippe din dømmende indre dialog.

Du kan finde mig på www.marinafrost.dk, LinkedIn, og Facebook under ”Psykoterapeut MPF Marina Frost Andersen” og du kan altid kontakte mig på mfa@marinafrost.dk ,tlf. 21 69 85 93 sms eller opkald, hvis du har spørgsmål og/eller dele min nyhedsmail med andre, der kunne have gavn af artiklen