“Ensomhedsvane”

At gå alene med det, der kan være rigtig svært!

Ordet “ensomhedsvane” blev jeg gjort bekendt med fra min underviser, psykoterapeut og forfatter Marianne Bentzen, på efteruddannelsen i Neuroaffektiv Psykoterapi. Begrebet vakte min opmærksomhed og jeg begyndte bl.a. at relatere det til, hvad jeg oplever mange klienter har levet med, inden de starter op i terapien hos mig:

At være vant til at gå alene med noget, der er rigtig svært!

Måske genkender du også ovenstående. Erfaringen i forhold til den såkaldte ensomhedsvane hos voksne viser, at følelsen går mange år tilbage. Når du læser disse ord kan du givetvis erindre, at du som barn til tider følte dig meget alene, i afmagt, eller skamfuld, og det at åbne op overfor voksne virkede helt uoverskueligt.

Det, at du ikke kunne dele svære følelser med de voksne og især med dine forældre, var spiren til ensomhedsvanen. I manglen på åbenhed med en voksen omkring dine følelser, og dermed den voksnes indlevelse og vejledning havde du ikke andre muligheder end at tage det indad og denne “vane” blev en løsningsmodel, der fortsatte i årene fremover.

Kombinationen af at gå alene med de svære følelser, dine tanker i den forbindelse og dine handlinger gennem årene kan få din fysiologi til at reagere på ubalancen. Stress, udbrændthed og depression er ikke ualmindeligt, når forældede copingstrategier blokerer dit nuværende liv.

Ensomhedsvanen kan brydes – et sted at starte er i terapien. Alene det at dele din historie og din nuværende tilstand med en professionel terapeut viser dit nervesystem, at der er en anden måde at gøre tingene på og du vil føle dig lettere.

Kontakt mig på mfa@marinafrost.dk og bestil en udredende samtale.